top of page

UYGULAMALI NÜKLEER TIP EKİPMANLARI KALİTE KONTROL KURSU

Proje TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Etkinlikleri Destekleme Programı kapsamında desteklendiği takdire uygulanacaktır.

       Nükleer Tıp Anabilim Dalı; tıp, fizik, biyoloji, eczacılık gibi bilimlerle, nükleer fizik, biyofizik, medikal fizik, radyoloji, radyofarmasi, radyobiyoloji, radyoterapi gibi bilim dalları ile iş birliği yapan multidisipliner bir bilim dalıdır. Son yıllarda nükleer tıp alanındaki teknolojik gelişmeler, hastalıkların teşhis ve tedavisi sürecinde nitelikli sağlık çalışanı olan sağlık fizikçilerin önemini artırmıştır. Nükleer Tıpta sağlık fizikçileri, radyoaktif maddelerin teslim alınmasından cihazların kalite kontrolüne ve radyonüklit tedavilerin uygulanmasına kadar olan tüm süreçte aktif olarak yer almaktadır.

       25 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğe giren Nükleer Tıp Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre Nükleer Tıp bölümlerinin uluslararası standartlarda güvenilir sonuç verebilmesi için medikal fizikçilerin doğru ve güncel bilgi birikimine sahip olması, görüntüleme cihazlarının kalite kontrollerini eksiksiz yapabilmesi, özelliklerini öğrenmesi ve uygulama becerilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda önerilen projenin amacı Nükleer Tıp Bölümü’nde en az lisans derecesine sahip üniversite/eğitim ve araştırma hastanesi/araştırma enstitüsü ya da Ar-Ge kuruluşunda çalışan araştırmacı fizikçilerin Nükleer Tıp alanında sayım ve görüntüleme cihazlarının kalite kontrol testlerinin hem teorik hem de cihaz başında uygulamalı olarak yapılarak bilgi ve deneyimlerini artırmaktır.

     Nükleer Tıp alanında yapılan klinik uygulamalar son 10 yılda önemli derecede yenilikçi teknolojiler içerecek şekilde güncellenmiştir. Bu nedenle medikal fizikçilerin özellikle de uygulama ağırlıklı olarak bilgi ve becerilerini geliştirmeleri önemli olarak değerlendirilmektedir.

Önerilen projenin hedefleri katılımcıların,

  • Doz kalibratörü, Gama prob, Geiger Muller

  • Kuyu tipi gama sayacı ve uptake detektörleri

  • SPECT ve SPECT/BT

  • PET/BT sayım ve görüntüleme cihazlarında hem teorik hem uygulamalı olarak en güncel bilgilere ulaşmalarını sağlamaktır.

      Katılımcıların İstanbul Cerrahpaşa Hastanesinin alt yapısı kullanılarak alacakları bu eğitimlerle alanda en yeni uygulamaları yerinde öğrenmeleri ve böylece çalıştıkları birimlerde hastalara verilen hizmet kalitesinin yükselmesine ve görüntülemelerin standardizasyonunu sağlayarak sonuçların güvenilirliğinin artmasına önemli katkılar sağlayacağı öngörülmektedir.

.

Online Classes
bottom of page